Raul-Ionuț Deteșan, Campion Național la Maraton și Cros

Vrei performanță, te implici!

Fii serios și ambițios când vine vorba de sport. Sunt momente destul de grele pe care trebuie să le depășești, iar cele mai dificile sunt cele care țin de psihicul tău.

Așa își începe povestea de viața unul dintre cei mai tineri sportivi de performanță la atletism pe care România îi are. Raul-Ionuț Deteșan, tânăr student la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș-Bolyai, în vârstă de 20 de ani, este Campion Național la Maraton și Campion Național la Cros, categoria tineret.

httpswww-facebook-comphoto-phpfbid1099503870141730setpb-100002463829973-2207520000-1480096508-type3theater
FOTO: Arhivă personală

Am început să practic atletismul în urma cu aproximativ 5 ani. La început a fost foarte greu, dar după 2 ani am ajuns să iau locul 3 la nivel național și să prind naționala României pentru un concurs internațional.

Ceva lipsea…

Nu am făcut sport de performanță. Am practicat timp de o lună handbal, dar îmi dădeam seama că ceva lipsea. Atunci, domnul antrenor Emil Stan din Luduș, m-a observat și m-a întrebat dacă vreau să mă antrenez cu dumnealui. Am fost de acord și de acolo a început tot.

Debut și performanță

Am debutat la Atletic Club Sportiv Luduș, iar acum sunt legitimat la Clubul Universității Cluj unde am ajuns datorită muncii mele ca atlet și datorită facultății. Sunt pe locul 4 la nivel Internațional pentru Naționala României. Totodată, sunt în top 10 sportivi din România, al 9-lea la categoria seniori și la tineret sunt primul.

10502499_745606325531488_622330383502458691_n
Raul-Ionuț Deteșan (Mijloc)                                                                                                                                          FOTO: Arhivă personală

Victorie cu gust amar

Am participat la campionatul național de cros. De pe locul 10 la nivel național, după un an și jumătate de antrenament și pregătire, am ajuns pe locul 3. Pentru mine a contat, dar pentru alții nu pentru că mi s-a retras titlul de către Federația Română de Atletism. Motivul, nu eram legitimat la un club școlar sportiv sau un liceu cu profil sportiv. M-am simțit discriminat și dezamăgit, dar am mers mai departe pentru că eu NU renunț.

Time out

Am avut parte de o accidentare zdravănă care m-a pus pe tușă timp de două luni. A fost cel mai greu pentru că atunci când m-am accidentat conștientizam că ating cel mai bun moment de performanță și că nimeni nu mă va putea învinge.

Tu ești propriul tău adversar!

Cine vrea să facă atletism sau să practice un sport de performanță trebuie să se implice mult. Vorbim aici de timp, răbdare, psihic puternic pentru că sunt momente în care poți să pici foarte ușor. Trebuie să fi dedicat și să fi sprijinit moral și financiar, lucru care în România …

Faptul că acum ni se cam întoarce spatele este și vina altor sportivi, cred eu. De ce? Pentru că ei au primit ceea ce aveau nevoie și și-au cam bătut joc. Atunci cei din Federație sau chiar și Statul Român au avut motive să o lase mai moale. Ei văd că unii pot aduce performanță, dar nu fac nimic. Nu este o noutate că sistemul este bolnav!

Viitor

Vreau să termin facultatea și mă bazez foarte mult pe kinetoterapie. Vreau să continui cu performanța, însă o perioadă doresc să stau pe „tușă” deoarece trebuie să mă antrenez pentru a putea atinge niște obiective, principaul fiind Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. Dacă nu atunci, peste 8 ani cel mai probabil.

Use Facebook to Comment on this Post