Paul Ionescu: „Este nevoie de ani de antrenament pentru ca un cuplu cal-călăreț să ajungă la un nivel considerabil”

Echitația este cunoscută ca fiind un o disciplină a nobililor englezi, însă are vechime și pe meleagurile clujene. Documentele atestă încă din 1902 prezența unui centru ecvestru în zona Jucu, acolo unde mergeau grofii maghiari pentru a-și alege cai, pe care să îi folosească apoi la parade sau chiar în armată. Un secol mai târziu, tradiția sportului călare clujean este dusă mai departe de către Petre Ionescu și fiul său Paul. Tânărul calcă pe urmele tatălui și se mândrește cu performanțe notabile: A ieșit campion național cu echipa, a câștigat Cupa României de tineret și s-a clasat de două ori pe podium la Campionatele Balcanice.

„Având în vedere că tatăl meu face echitație de o viață, am fost mereu înconjurat de cai. Prima experiență călăre am avut-o la vârstă de 3 ani, apoi am continuat să încalec până la 6 ani”, își începe Paul povestea.

Deși caii i-au reprezentat prima dragoste, Paul s-a apropiat în copilărie de un alt sport, baschetul. A practicat sportul înalt până în liceu, apoi a decis să se axeze pe școală și pe echitație. Este, în paralel, student al Universității Babeș Bolyai și lucrează în domeniul IT, iar timpul liber și-l umple pregătindu-se alături de Lady Shutterfly.

„Când aveam 14 ani, urmăream un concurs la care participa tatăl meu. Atunci am hotărât că vreau să intru și eu acest sport, dar de data aceasta de performanță. Tata știa cât efort și câte sacrificii trebuie făcute pentru echitația de performanță, așa că a fost puțin cam sceptic în legătură cu decizia mea. Am evoluat și i-am dovedit că îmi doresc să fac asta, în timp ce el m-a încurajat și sprijinit mereu să obțin rezultatele propuse.”

„La alte sporturi atletul lucrează doar cu propiul corp. Ei bine, aici vorbim de doi sportivi care trebuie să se antreneze și să evolueze împreună.”

Nivelul competițiilor ecvestre din România a crescut enorm în ultimii ani. Spre exemplu, acum trei ani, în țara noastră existau doar competiții exterioare, desfășurate pe parcursul verii. În 2016 însă, țara noastră a organizat Campionatele Balcanice de Sărituri Peste Obstacole, acolo unde echipa României de seniori a obținut primul loc. De asemenea, la individual, aurul a revenit tot unui român.

„Cu toate aceste rezultate și îmbunătățiri, echitația în România este departe de nivelul european. Ca să facem o scurtă comparație, în România pe an se organizează maxim 2-3 concursuri internaționale, iar în țări precum Germania, Belgia sau Olanda se organizează aproximativ 1-2 concursuri internaționale pe lună. În ceea ce privește mediatizarea în România a echitației, după părerea mea este 0. La noi, în afară de fotbal nimic nu este mediatizat, din această cauză și nivelul performanței lasă de dorit, având în vedere că sponsorii nu sunt interesați de un sport aproape deloc mediatizat…”, afirmă tânărul.

„Ione”, așa cum îi spun prietenii, va împlini 22 de ani în luna aprilie. Spune că întrevede un viitor în echitație și intenționeze să le transmită dragostea față de cai și oamenilor de rând.

„Mă văd implicat în acest fenomen toată viața. Pe plan sportiv vreau să evoluez cât mai mult și să reușesc să particip la competiții cât mai importante. Mi-am propus să mă implic și în dezvoltarea acestui sport în țara noastră, am deja proiecte la care lucrez în această privință și sper ca în viitor România să poată trimite echipe la toate categoriile la campionatele europene”, încheie clujeanul.

*Foto: sixteen fotography/Chris Ciunga

Use Facebook to Comment on this Post