Abigail Vălean, handbalistă: „Într-o carieră de sportiv sunt multe momente grele!”

Handbalul nu însemna doar sport. Handbalul te formează ca om, te ajuta sa te cunoști, îți schimbă viziuni și te face un luptător. E un sport care formează oameni, caractere, leagă prietenii și crează amintiri pe viața!

Sursă fotografiei: Silviu Cristea

Ea este Abigail-Beatrice Vălean. Bistrițeancă, tânără absolventă de jurnalism, masterandă în Relații Publice din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și da, handbalistă în prima ligă la echipa clujeană „Universitatea Cluj”.

În copilărie eram băiețoasă. Jucam mereu fotbal cu băieții și nu aveam multe păpuși. De obicei preferam mașinile și jocurile afară. Cu toate astea, de mică citeam destul de mult. În ceea ce privește activitatea sportivă, am început prin a practica dansuri moderne și gimnastică. La un moment dat, făceam și handbal și dansuri moderne, iar când a venit momentul să aleg, am ales handbalul.

Sursa fotografiei: Dan Bodea

Handbal de performanță am început să practic târziu, prin 2008. Profesorul meu de sport m-a obligat, oarecum, să particip la un turneu între școli generale. Acolo m-a văzut un antrenor și mi-a propus să practic handbal de performanță. Cam așa a început totul. Dintr-o joacă…

Lui Abigail, părinții nu i-au impus niciodată ce să fac și au lăsat-o pe ea să aleagă. Deși la început nu exista pasiune pentru handbal și nici nu o prea fascina, iată că în timp acest lucru s-a schimbat.

Pasiunea s-a dezvoltat pe parcurs. Mama nu a fost de acord. Ea a practicat handbal și știa ce înseamnă acest sport. Mergeam la antrenamente de multe ori fără să știe, dar cand a venit momentul legitimării am fost nevoită sa ii spun deoarece aveam nevoie de semnătura părinților. A fost bine intr-un final!

Am făcut handbal la LPS Bistrița, orașul meu natal. În clasa a 12-a am fost observată de conducerea clubului „U Jolidon Cluj” și am semnat un contract cu această echipă. Jucam cu dublă legitimare la junioare la Bistrița  și la Cluj-Napoca în ligă. În prezent, evoluez la „U Cluj-Napoca”, deoarece contractul l-am semnat pe 5 ani. Acesta e ultimul an din contract și rămâne de văzut ce se va întâmpla la vară.

Sursa fotografiei: Silviu Cristea

A obținut împreună cu echipa de junioare titlul de vicecampioane naționale și cu echipa clujeană, cea mai mare performanță au fost jocurile în Champions League. Întrebată dacă s-a gândit vreodată să renunțe, Abigail spune hotărâtor că nu și că niciodată nu s-a gândit să facă acest lucru deoarece îi place ceea ce face.

Sursa fotografiei: Arhivă personală                            Abigail-Beatrice Vălean (Dreapta – Nr. 13) – Obținerea titlului de vicecampioane

Cu siguranță mă văd jucând handbal mult timp de acum înainte. Zilnic învăț ceva. Handbalul nu e un sport, e un mod de viața! Într-o carieră de sportiv sunt multe momente grele. Sunt fericită că am fost și sunt sănătoasă. Nu am avut parte de accidentări grave sau operații. Cantonamentele sunt perioade dificile, dar cred ca văzând echipa ta cum evoluează și tu să nu poti face nimic din cauză că suferi o accidentare, ei bine acela este un moment foarte greu în cariera asta de handbalistă.

 

Use Facebook to Comment on this Post